Vijesti

Ženeva, 10. veljače 2020.

Otvorenje izložbe „Povijest kravate“

Stalna misija Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima u Ženevi, u suradnji sa Svjetskom organizacijom za intelektualno vlasništvo (WIPO), organiziralo je 10. veljače 2020. godine svečanost povodom otvorenja izložbe „Povijest kravate“. Organizacija ove izložbe je jedna u nizu kulturnih aktivnosti Stalne misije tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Izložbu su otvorili veleposlanica Vesna Batistić Kos i glavni direktor WIPO-a Francis Gurry, koji je ovom prigodom istaknuo kako mu je izuzetno drago što je za predstavljanje izložbe odabrano sjedište WIPO-a.

Predstavljajući kratku povijest kravate, veleposlanica Batistić Kos naglasila je hrvatsko podrijetlo kravate povodom prvog hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije te je dodala da se može reći kako je kravata rođena u Hrvatskoj, krštena u Francuskoj, a ulogu njezinih dadilja ubrzo su nakon toga preuzele Engleska (danas Velika Britanija), Italija i Amerika u 17. stoljeću (danas Sjedinjene Države), a potom, naravno i sve druge države.

Osim zanimljive priče o kravati, brojni uzvanici su mogli uživati i u kušanju hrvatskog vina u opuštajućoj atmosferi.

Ugodno iznenađenje večeri bio je nenajavljeni dolazak glavnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije, dr. Tedrosa Adhanoma.

 

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana