Vijesti

Bern, 27. prosinca 2019.

Obavijest biračima u Švicarskoj Konfederaciji za drugi krug izbora za Predsjednika RH

 

O B AV I J E S T   B I R A Č I M A

u Švicarskoj Konfederaciji

za drugi krug izbora za Predsjednika RH

 

Drugi krug izbora za Predsjednika Republike Hrvatske održati će se 5. siječnja 2020. godine od 7 do 19 sati u prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bernu i Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Zürichu.

Rok za privremeni upis izvan mjesta prebivališta, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju birača istekao je 25. prosinca 2019. godine u 24:00 sati.

Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a nisu aktivno registrirani, mogu ostvariti svoje biračko pravo potvrdom koju izdaje Veleposlanstvo u Bernu ili Generalni konzulat u Zürichu na sam dan održavanja izbora.

Hrvatski državljani koji su ishodili hrvatske osobne iskaznice s adresom prebivališta u inozemstvu aktivno su registrirani po službenoj dužnosti. Ukoliko do 25. prosinca 2019. godine nisu zatražili promjenu mjesta glasovanja svoje biračko pravo u drugom krugu izbora mogu ostvariti samo u diplomatskom predstavništvu Republike Hrvatske na čijem se konzularnom području nalazi inozemna adresa prebivališta koja je upisana na hrvatskoj osobnoj iskaznici.

Birači koji imaju adresu prebivališta u Republici Hrvatskoj neće moći pristupiti glasovanju u drugom krugu izbora u Švicarskoj, ako se do 25. prosinca 2019. godine nisu prethodno registrirali ili pribavili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta. Svoje biračko pravo mogu ostvariti u Republici Hrvatskoj prema mjestu prijavljenog prebivališta.

Svoje podatke u Registru birača možete provjeriti na internetskim stranicama Ministarstva uprave Republike Hrvatske (Registar birača).

 

                                      Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bernu

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana