Vijesti

Bern, 20. siječnja 2021.

Uvjeti ulaska u Švicarsku Konfederaciju i Kneževinu Lihtenštajn iz Republike Hrvatske

 

PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE PUTOVANJA KOJA NISU NUŽNA

Hrvatska se od 21. siječnja  2021.  više ne nalazi na švicarskom popisu zemalja s velikim rizikom od zaraze koronavirusom.  Tako za osobe koje u Švicarsku Konfederaciju dolaze iz Republike Hrvatske više nema obaveze samoizolacije. Za ulazak u Švicarku Konfederaciju nije potrebno predočiti negativan PCR test.

Lihtenštajn usklađuje svoju politiku sa Švicarskom Konfederacijom pa su uvjeti ulaska istovjetni onima koji vrijede za Švicarsku.

Od 2. lipnja Savezni ured za javno zdravstvo objavljuje i prema potrebi ažurira popis zemalja i područja s visokim rizikom zaraze. Aktualnoj listi može se pristupiti putem sljedeće poveznice: https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/quarantaene-einreisende.html.

Od epidemioloških mjera na snazi je u Švicarskoj Konfederaciji obaveza nošenja maski u javnom prijevozu i u zatvorenim i natkrivenim prostorima te održavanje preporučenog socijalnog razmaka od 1,5 m. Dozvoljena su okupljanja do 5 osoba, zatvoreni su restorani, kulturni, sportski i zabavni sadržaji te trgovine s neprehrambenim i neophodnim  proizvodima. Otvoreni su kiosci, pekare, benzinske crpke, ljekarne, drogerije, optičari, trgovine sa slušnim aparatima, pružatelji telekomunikacijskih usluga, radionice za popravak i održavanje, praonice, frizerski saloni, građevinske i vrtlarske trgovine i cvjećarnice, škole i ona skijališta gdje to epidemiološka situacija dopušta. Pružatelji usluga poput frizerskih salona, pošta, banaka, turističkih agencija, solarija moraju zatvoriti poslovnice između  19 sati i 6 sati ujutro i nedjeljom cijeli dan, uključujući i one na željezničkim postajama i u zračnim lukama.

Dodatne informacije dostupne su putem sljedećih poveznica:

https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/quarantaene-einreisende.html

Za putnike koji dolaze u Švicarsku otvoren je info telefon: +41 58 464 44 88 (dostupan dnevno od 6:00 do 23:00).