Vijesti

Bern, 04. rujna 2020.

Republika Hrvatska na listi zemalja s velikim rizikom od zaraze virusom COVID19

 

Odlukom švicarskih vlasti Hrvatska je uvrštena na švicarsku listu zemalja s velikim rizikom od zaraze koronavirusom!

Ta odluka stupa na snagu od 00:00 sati u ponedjeljak 7. rujna 2020. godine od kada će putnici koji u Švicarsku dolaze iz Hrvatske u roku od 48 sati od ulaska u zemlju biti obvezni javiti se nadležnim švicarskim kantonalnim vlastima te provesti deset dana u samoizolaciji.

Nema obveze testiranja na koronavirus, a negativan test na koronavirus ne oslobađa od obaveze o desetodnevnoj samoizolaciji, niti od obveze javljanja kantonalnim vlastima. Kazne za nepoštivanje ovih obveza dosežu do 10 000 CHF (deset tisuća švicarskih franaka).

Obavezna desetodnevna samoizolacija ne odnosi se na tranzitne putnike koji su proveli manje od 24 sata u zemlji ili području s povećanim rizikom od zaraze. Ostale iznimke navedene su u članku 4. Pravilnika Covid-19 o mjerama međunarodnog prijevoza putnika dostupne na ovoj poveznici.

Njemački:https://www.admin.ch/opc/de/classified-compilation/20201948/index.html

Engleski: https://www.admin.ch/opc/en/classified-compilation/20201948/index.html

Informacije o listi rizičnih zemalja, postupcima i obvezama pri ulasku u Švicarsku, kao i kontakt podaci kantonalnih i saveznih vlasti i o aktualnom stanju dostupno je na ovoj poveznici.

Njemački:https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/quarantaene-einreisende.html

Engleski:https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/quarantaene-einreisende.html

Zračni prijevoz: Od 31. kolovoza 2020. g. više nije moguće ući u Švicarsku iz zemlje koja je na listi rizičnih zemalja ni tranzitnim letom preko zemlje koja nije na listi rizičnih zemalja. Međutim, putnici koji putuju iz zemlje koja nije rizična moći će ući u Švicarsku čak i ako imaju usputno stajalište u zemlji s liste rizičnih zemalja, pod uvjetom da (u tom tranzitu) nisu napuštali tranzitno područje zračne luke. Do 31. kolovoza bilo je moguće zaobići ograničenja ulaska u Švicarsku putovanjem kroz zračne luke u zemljama koje nisu na popisu rizičnih zemalja.

Još jednom ističemo kako su sve navedene informacije podložne promjenama, stoga je i neposredno prije kretanja na put potrebno provjeriti aktualne informacije i uvjete pod kojima je takav put izvediv.

Hrvatska je još od 24. kolovoza prešla prag od 60 novozaraženih na 100 000 stanovnika u zadnjih 14 dana, a što je jedan od uvjeta za stavljanje na navedenu švicarsku listu rizičnih zemalja. Ukoliko se stanje s brojem novozaraženih u Hrvatskoj u narednim danima i tjednima bude smanjilo ispod tog praga, postoji mogućnost da Švicarska u sljedećoj reviziji liste (koju možemo očekivati sredinom ili krajem rujna ili u bilo koje drugo vrijeme prema procjeni i odluci Švicarske) opet Hrvatsku ukloni s te liste.