Vijesti

Zagreb, 29. studenog 2019.

Predsjednik Vlade Plenković sa švicarskim predsjednikom Maurerom

Politički i gospodarski odnosi Hrvatske i Švicarske nastavljaju jačati

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima 29. studenog 2019. godine predsjednika Švicarske Konfederacije Uelija Maurera koji je boravio u službenom posjetu Hrvatskoj.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i švicarski predsjednik Maurer izrazili su zadovoljstvo odličnim političkim odnosima, kao i sve snažnijom gospodarskom suradnjom i trgovinskom razmjenom između Hrvatske i Švicarske.

Predsjednik Vlade Plenković predstavio je prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020. godine, najavivši da će za to vrijeme dva kapitalna europska pitanja biti pregovori o Višegodišnjem financijskom okviru EU-a i Brexit. Naglasio je da je hrvatska zajednica koja živi u Švicarskoj važna poveznica za jačanje odnosa između dvije zemlje.

Predsjednik Maurer kazao je da Švicarska sudjeluje u unutarnjem tržištu EU-a i jedan je od najvažnijih gospodarskih  partnera Unije. Izrazivši punu podršku Hrvatskoj za ulazak u Schengenski prostor, založio se za daljnje razvijanje gospodarske suradnje s Hrvatskom, osobito u području novih tehnologija.