Vijesti

Bern, 26. lipnja 2020.

Obavijest biračima u Švicarskoj o isteku roku za aktivnu i prethodnu registraciju i ostvarivanju biračkog prava na izborima za Hrvatski sabor

Rok za privremeni upis izvan mjesta prebivališta, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju birača istekao je 24. lipnja 2020. godine u 24:00 sata.

I nakon isteka tog roka oni birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a nisu aktivno registrirani, mogu ostvariti svoje biračko pravo potvrdom koju izdaje Veleposlanstvo u Bernu ili Generalni konzulat u Zürichu na same dane održavanja izbora 4. i 5. srpnja 2020.g. od 7:00 do 19:00 sati.

Hrvatski državljani koji su ishodili hrvatske osobne iskaznice s adresom prebivališta u inozemstvu aktivno su registrirani po službenoj dužnosti. Ukoliko do 24. lipnja 2020. godine do 24:00 sata nisu zatražili promjenu mjesta glasovanja svoje biračko pravo mogu ostvariti samo u diplomatskom predstavništvu Republike Hrvatske na čijem se konzularnom području nalazi inozemna adresa prebivališta koja je upisana na hrvatskoj osobnoj iskaznici. U Švicarskoj Konfederaciji to su Veleposlanstvo RH u Bernu ili Generalni konzulat RH u Zürichu.

Birači koji imaju adresu prebivališta u Republici Hrvatskoj neće moći pristupiti glasovanju za Hrvatski sabor na biračkim mjestima u Švicarskoj, ako se do 24. lipnja 2020. godine do 24:00 sata nisu prethodno registrirali ili pribavili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta. Svoje biračko pravo mogu ostvariti u Republici Hrvatskoj prema mjestu prijavljenog prebivališta.

Mjesto ostvarivanja Vašeg biračkog prava možete provjeriti na internetskim stranicama Ministarstva uprave Republike Hrvatske (Registar birača) kojem možete pristupiti i s ove poveznice: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/

Za birače koji prema gore navedenim uputama svoje biračko pravo mogu ostvariti na biračkim mjestima u prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bernu i Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Zürichu, izbori za Hrvatski sabor održati će se u subotu i nedjelju 4. i 5. srpnja 2020. godine od 7:00 do 19:00 sati.

Za ostvarivanje biračkog prava na biračkom mjestu potrebno je predočiti važeću identifikacijsku ispravu s fotografijom.

Higijenske preporuke pri dolasku i glasovanju na biračkom mjestu:

S obzirom na aktualno stanje u vezi s korona virusom pri dolasku na biračko mjesto i glasovanju se potrebno pridržavati aktualnih važećih higijenskih mjera i preporuka Republike Hrvatske i Švicarske Konfederacije.

S tim u vezi preporučujemo biračima da donesu vlastite kemijske olovke. Ako je moguće, zbog Vaše i naše sigurnosti, nije loše ponijeti i vlastitu zaštitnu masku.

Mole se da na biračko mjesto dolaze samo oni koji namjeravaju glasati kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve. U glasačke prostorije ulaziti će se pojedinačno te je potrebno i prije ulaska i unutar biračkog mjesta držati odgovarajući razmak, a na glasačkom mjestu se ne zadržavati dulje nego li je potrebno za glasovanje. Sve informacije birači će dobiti i na licu mjesta pri ulasku na biračko mjesto.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bernu