Vijesti

Bern, 16. siječnja 2020.

Gala koncert povodom otvaranja predsjedanja RH Vijećem EU u Bernu

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Švicarskoj Konfederaciji sa sjedištem u Bernu 16. siječnja 2020. u Glazbenom konzervatoriju grada Berna koncertom hrvatske sopranistice Nikoline Pinko-Behrends uz pratnju pijanista Marka Skorina pred punom dvoranom (oko 350 uzvanika), članova diplomatskog zbora predstavnika Švicarske, kao i hrvatskog iseljeništva i otvorilo je hrvatsko predsjedanje vijećem EU u Švicarskoj.

Uoči koncerta veleposlanica dr.sc Andrea Bekić u uvodnom govoru podsjetila je na težak put od osamostaljenja do članstva Hrvatske u EU. Nakon govora veleposlanice, a prije početka koncerta, pušten je i kratki video predstavljanja hrvatskog predsjedanja kojeg je publika nakon njegovog završetka pozdravila gromoglasnim pljeskom.

Maestralnom izvedbom hrvatske sopranistice Nikoline Pinko-Behrends, koja živi i radi u Švicarskoj te pijanista Marka Skorina, popularnih arija iz poznatih opera i opereta među kojima i Tijardovićeva Mala Floramye,  Domovini i ljubavi I.pl. Zajca te pjesme bosanskih sefardskih Židova, Adioas querida, E. Cossette, inače poslovično suzdržana švicarska publika, bila je oduševljena te su naši izvođači „morali“ više puta izaći na bis. Glazbeni konzervatorij u središtu Berna bio je ukrašen hrvatskim obilježjima i motivima kao i onim vezanim uz predsjedanje. Među njima je bila i velika kravata na samom ulazu. Nakon koncerta u prostoru konzervatorija priređen je prigodni domjenak s tradicionalnim hrvatskim proizvodima tijekom kojeg su se u nešto opuštenijoj atmosferi zbrajali dojmovi i razmjenjivale informacije o Hrvatskoj i planovima hrvatskog predsjedanja EU.

Istog dana 16. siječnja prije podne, veleposlanica RH u Švicarskoj dr.sc. Andrea Bekić je u Predstavništvu EU u Bernu pred veleposlanicima država članica EU predstavila prioritete hrvatskog predsjedanja te je također pušten navedeni video uradak. Isto tako održan je i prigodni domjenak.