Vijesti

Zagreb, 15. siječnja 2015.

23. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske


Hrvatska danas obilježava dvadeset i treću obljetnicu međunarodnog priznanja. 15. siječnja 1992.g. svih dvanaest država članica tadašnje Europske zajednice priznalo je Republiku Hrvatsku kao samostalnu i suverenu državu. Istoga dan, šest godina kasnije, 15. siječnja 1998. završena je i mirna reintegracija, u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske, istočne Slavonije i Podunavlja.

U protekle dvadeset i tri godine od međunarodnog priznanja, Hrvatska je ostvarila sve svoje strateške ciljeve. U Domovinskom ratu obranili smo slobodu i neovisnost zemlje, punopravna članica NATO-a postali smo 1. travnja 2009. g., a 1. srpnja 2013. g. Hrvatska je postala 28. članica Europske unije.

Danas, 23 godine nakon međunarodnog priznanja, Hrvatska je vjerodostojna, relevantna i cijenjena članica međunarodne zajednice, država koja je u kratko vrijeme od primateljice međunarodne pomoći postala država koja pruža razvojnu i humanitarnu pomoć kroz brojne projekte usmjerene primarno na stabiliziranje društva u postkonfliktnim uvjetima. Snažno pozicionirana unutar institucija Europske unije, Hrvatska nastavlja aktivno djelovati u zemljama regije kroz potporu euroatlantskim i eurointegracijskim procesima čime pridonosi regionalnoj i europskoj stabilnosti i sigurnosti.