Uvjeti ulaska pasa i mačaka u RH


Psi i mačke u pratnji posjednika, koji se provoze preko područja Republike Hrvatske te oni koji privremeno borave u Hrvatskoj, moraju, prije ulaska u zemlju, biti označeni mikročipom ili jasno čitljivim tetoviranim brojem koji mora biti upisan u svjedodžbu (odnosno valjanu EU-putovnicu za kućne ljubimce izdanu u skladu s važećim zakonodavstvom Europske unije).
Ako su životinje označene mikročipom koji nije u skladu s kriterijima određenim hrvatskim propisima, tj. propisima EU, posjednik mora osigurati odgovarajući čitač za očitavanje identifikacijskog broja s mikročipa.
Psi i mačke koje su uvezeni na područje Hrvatske u svrhu trajnog boravka, a nisu označeni mikročipom, moraju biti označeni mikročipom u roku od 15 dana od dana ulaska u zemlju.
Rješenje o veterinarsko-zdravstvenim uvjetima za uvoz hrvatske Uprave za veterinarstvo nije potrebno za kućne ljubimce (psi, mačke, ukrasne i egzotične ptice, zamorčad, hrčci i dr.) ako:

 1. nisu namijenjeni za daljnju prodaju i ostaju u vlasništvu uvoznika;
 2. ih prati propisana međunarodna svjedodžba o zdravlju životinja ili veterinarski certifikat (odnosno valjana EU-putovnica za kućne ljubimce), u kojemu nadležno tijelo zemlje izvoznice potvrđuje da su:
  - životinje zdrave i da ne pokazuju sumnju na zarazne bolesti koje su obvezne prijavljivanju i da ne potječu iz područja u kojima vladaju zarazne bolesti koje se tom vrstom životinja mogu prenositi;
  - označeni u skladu s hrvatskim zakonom;
  - cijepljeni protiv bjesnoće:
  - prije ne manje od 6 mjeseci i ne više od godinu dana prije otpreme u slučaju primarnog cijepljenja, koja bi trebala biti provedena kada je životinja bila stara najmanje 3 mjeseca;
  - prije ne više od godinu dana u slučaju svakog sljedećeg ("booster") cijepljenja;
  - umrtvljenim sojem virusa bjesnoće.

 

Zabranjen je uvoz i privremeni boravak na području Hrvatske moguće opasnih pasa pasmine terijera tipa bull koji nisu upisani u registar Međunarodnog kinološkog saveza (FCI) (pit bull terijera) i njihovih križanaca.
U gradu Zagrebu (a slični uvjeti i način držanja pasa doneseni su i drugdje u Hrvatskoj) je određeno da se na ulici, javnoj površini, parkovima, te u prostorijama koje služe zgradi kao cjelini (stubište, ulaz, dizalo, dvorište i slično) pas mora voditi na uzici tako da ne ugrožava sigurnost i zdravlje ljudi, drugih životinja i njihovo kretanje.
Psi koji su zbog svojih urođenih svojstava i agresivnog instinkta ili izvježbanosti opasni za sigurnost ljudi, a posebno dobermani, američki stafordski terijeri, bulterijeri, pitbul terijeri, rotwaileri, doge, njemački i belgijski ovčari, japanski borilački psi, veliki japanski špicevi, mastifi, šarplaninci i njihovi križanci, moraju se, na javnim površinama voditi na uzici, obavezno s brnjicom. Iznimno, bordoške doge i napuljski mastifi vode se, na javnoj površini, na uzici, ali bez brnjice.